Nye regler for husholdningslignende affald fra virksomheder.

   

Fra den 31. december 2022 er det et krav, at arbejdspladser sorterer husholdningslignende affald. Reglerne skal sikre, at vi sorterer vores affald i endnu højere grad – også når vi er på arbejde. Det er den erhvervsdrivende som skal sørge for håndtering af erhvervsaffald. Du kender det allerede fra produktionsaffald, og nu gælder det også for husholdningslignende affald. Alle virksomheder er forpligtet til at implementere sortering og bortskaffelse af husholdningslignende affald i 10 affaldstyper. De overordnede regler er bestemt af Affaldsbekendtgørelsen BEK nr. 2512 af 10.12.2021.

   

Hvem har ansvaret ?

Den erhvervsdrivende har ansvaret for at kontakte en affaldsaktør, der er godkendt af Energistyrelsen. Det er deres ansvar at dokumentere, at der er lavet en aftale med en godkendt affaldsaktør. Se hvilke aktører som er godkendte her.  Virksomheder må gerne bruge de kommunale affaldsordninger til genanvendeligt affald som pap, papir, plast, metal, glas, madaffald og restaffald på to betingelser:

 

• Hvis din virksomhed har en aftale med ejeren af bygningen om at bruge den kommunale ordning til dagrenovation
                          • Hvis din virksomhed ikke har mere af den pågældende affaldstype, end det der i art og mængde svarer til en almindelig husholdning

   

Hvad er husholdningslignende affald?

Det er typisk affald, der i sammensætning minder om affald fra private husholdninger, herunder de 10 forskellige typer af affald og hvordan man sorterer korrekt:                                    

 

1.) Madaffald  er madrester, herunder for gamle madvarer, skræller, kaffe- og tefiltre.

2.) Papiraffald er tørt papir, herunder magasiner, aviser, ugeblade og kuverter, kvitteringer, papirsposer og tegnepapir.

3.) Papaffald er tørt pap, herunder bølgepap, karton og papemballage fra fødevarer, tandpasta, vaskepulver og rør fra tomme køkken- og toiletruller.

4.) Glasaffald er flasker og glas, herunder vinflasker og andre glasflasker uden pant, konservesglas, knuste drikkeglas, vitaminglas og glas fra krydderier.

5.) Metalaffald indeholder metal, herunder konservesdåser, kapsler, metallåg, fyrfadsholdere, sølvpapir, foliebakker og dåser uden pant.

6.) Plastaffald er hård og blød plast, herunder vaskemiddelemballage, shampooemballage, fødevareemballage plastikflasker uden pant, folie og slikposer.

7.) Tekstilaffald er brugte tekstiler, herunder tøj, håndklæder og senge linned (det må gerne være hullet, plettet eller ødelagt, men det skal være tørt).

8.) Drikkekarton affald er kartoner fra mælk, fløde, juice, kakao, kikærter, flåede tomater, sovs og yoghurt eller lign. 

9.) Farligt affald er kemikalier, maling og gift, herunder lavenergipærer, lysstofrør og printerpatroner.

10.) Restaffald er pizzabakker, servietter, køkkenrulle, cigaretskod, bleer, chips- og kaffeposer samt snasket papir eller pap.

   

Derfor er det vigtigt at sortere affald

Affald der bliver smidt i spanden til restaffald, bliver kørt direkte på forbrændingen. Det betyder desværre, at affaldet ikke bliver genbrugt, hvilket ikke er godt for miljøet. Faktisk har vi et stort forbrug af plast og pap, som sagtens kan genanvendes og ved at sortere vores affald, bidrager vi til muligheden, for at genbruge materialerne igen og igen. Ud over plast og pap kan både metal, glas og madaffald også genanvendes, og derfor er det en god idé at sortere vores affald  -  det er godt for miljøet, hvorfor det er godt for os alle. Du kan læse meget mere om de nye regler på Miljøministeriets hjemmeside

 

Kontakt os, hvis du har spørgsmål - telefon: 55 72 10 75Affaldsstation / Affaldsspand

Gør affaldssortering nemt for dine medarbejdere ved, at opsætte en affaldsstation eller affaldsspande i din virksomhed. Affaldssortering kan med fordel placeres hvor som helst i virksomheden, men det kan anbefales, at synliggøre virksomhedens affaldssortering i frokoststuen. Vælg mellem flere størrelser og modeller til sortering af papir, bioaffald, metal, plastik og restaffald.


Durabin® - 3 modeller, mange muligheder

DURABIN 40 er en kvadratisk spand for enkelt affaldssortering. Rummer 40 liter.

DURABIN 60 er en rektangulær affaldsbeholder med bærehåndtag til nem transport. Har plads til 60 liter. Den rektangulære form er praktisk og pladsbesparende. Ideel til affald, sortering og genbrug.

DURABIN 90 er en firkantet affaldsbeholder med bærehåndtag for nem transport. Kapacitet 90 liter. Ideel til affald, sortering og genbrug. Alle 90 liters DURABIN spande undtagen den sorte er godkendt til opbevaring af fødevarer i henhold til europæisk standard 1935/2004 /


Piktogrammer

Piktogrammer gør det lettere at forstå, hvordan affald skal sorteres gennem klare visuelle illustrationer, simple symboler og farver. 

Gratis download

Gør det lettere for dine kunder at skabe en praktisk og hygiejnisk affaldssortering med tydelig mærkning. Durable tilbyder gratis download af piktogrammer, der sammen med DURAFRAME® giver en godt synlig, omkostningseffektiv og fleksibel mærkning af affaldet.


 

Ofte stillede spørgsmål om affaldssortering:

 

Hvor kan jeg købe en god affaldsspand med låg ?

Du kan købe affaldsspande med låg hos hertelsboresko.dk til rigtig gode priser. Se vores store udvalg indenfor affaldshåndtering.

 

Hvad koster en affaldsspand ?

Køb af en affaldsspand behøver ikke at være et dyrt bekendtskab, men det afhænger af materialevalg, størrelse, formål osv. Hos hertelsboresko.dk finder du affaldsspande i høj kvalitet til lave priser.

 

Hvad er affaldssortering ?

Affaldssortering handler om, at vi i fællesskab sorterer affald korrekt. Så vi kan genbruge mest muligt, og derved passe på vores klima og miljø.

Du kan finde mange forskellige affaldssystemer og affaldsstationer til sortering af affald her hos Hertels. Se vores store udvalg af affaldsstationer og affaldssystemer.

Hvad er kildesortering?

Kildesortering af affald handler om at sortere affaldet, der hvor vi producerede det  -  helt bogstaveligt ved kilden til affaldet.

Du kan finde mange forskellige fleksible og stilrene affaldssystemer og affaldsstationer til kildesortering af affald her hos Hertels. Se vores store udvalg af affaldsstationer og affaldssystemer.